Ataxie – De oorzaak.
Ataxie wordt veroorzaakt door beschadiging van de kleine hersenen, het cerebellum geheten (betrokken bij de voortbeweging en bij het bewaren van het evenwicht), De beschadiging kan een gevolg zijn van bijvoorbeeld traumatisch hersenletsel of een beroerte. Bijzondere vormen van ataxie zijn acute benigne ataxie en ADCA.
Acute benigne (goedaardige) ataxie kan voorkomen bij kinderen in de nasleep van een griepachtige ziekte. Het kind is onhandig, kan spraakmoeilijkheden hebben en mist energie. Deze verschijnselen verdwijnen dan vanzelf. Er bestaat ook een zeldzame erfelijke variant van ataxie, genaamd ADCA (Autosomaal Dominant-erfelijke Cerebellaire Ataxie). De verschijnselen van ataxie manifesteren zich dan meestal pas op volwassen leeftijd.
Ataxie – Symptomen
Bij erfelijke ataxie functioneren in de kleine hersenen bepaalde cellen niet, bijvoorbeeld wanneer cellen afsterven of verschrompelen (atrofie). De verschijnselen van de ziekte zijn per individu sterk verschillend. De ziekte begint meestal met een onzekere gang en een toenemende onzekerheid bij het bewegen van de ledematen. Vaak zijn er spraakstoornissen. Ook beven, kauw- en slikproblemen, stoornissen in de oogbewegingen en problemen met zien komen voor. Ondanks dat het een hersenaandoening betreft, treden meestal geen gedrags- of karakterveranderingen op.